Predikantentekort is uitdaging

Op 25 maart kopte het ND: de GKV krimpt 20 procent tot 2025. Daarin stond onder andere:

“Resultaat is dat er veertig procent minder vrijgemaakt-gereformeerde predikanten zullen zijn in 2025 en dat het aantal vacatures zal stijgen met tweehonderd procent.”

Verder wordt er voorspeld dat…

“niet-predikanten hierdoor ,,aanzienlijk” meer taken op zich zullen nemen. Voorbeelden daarvan zijn de pastorale zorg voor gemeenteleden en catechese.”

Je kan deze berichten als zorgelijk bestempelen, maar ze vormen ook een uitdaging. Het kan een belangrijke prikkel vormen om het ‘ambt van alle gelovigen’ op te poetsen. Hier zo’n uitdagende situatie, beschreven door Hendrik Kraemer:

“Op het vaste land van Europa waren er meerdere oorzaken, waardoor de gemeenteleden naar het eerste plan werden geroepen, en wel voornamelijk in de landen waar de bezetting door de nazi’s de kerk noopte tot hernieuwde bezinning op en vormgeving aan haar eigen geloofsbrieven. De rijen van de beschikbare ambtsdragers der kerken werden op schrikbarende wijze gedund; menige gemeente werd daardoor voor de vraag gesteld of zij zou kunnen blijven functioneren zonder geordende geestelijkheid. Vaak leidde de worsteling met die vraag tot een bevredigend antwoord en dit bracht mee dat men een ontdekking deed: nl. die van de vele talenten en genadegaven voor de dienst der kerk in de wijdste zin, die toen de kerk nog normaal functioneerde nooit aan het daglicht waren gekomen. … Een van de frappantste voorbeelden van dit naar boven komen van het gemeentelid was de Duitse Evangelische kerk in Silezië. Aanvankleijk had deze tweehonderd predikanten gehad, maar toen Silezië pools werd zijn deze op twee na alle weggevoerd. De gemeenteleden namen toen de zorg voor de kerk geheel voor hun rekening. Voor alles stonden gemeenteleden daar: voor de zondagse godsdienstoefening met inbegrip van de preek, voor de bediening der sacramenten, voor het godsdienstonderwijs aan volwassenen en de jeugd en voor de pastorale zorg in al haar vormen.”

(Dr. H. Kraemer, Het vergeten ambt in de kerk. Plaats en roeping van het gewone gemeentelid. Boekencentrum, 1962 – pg. 32-33).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s