Heidelbergse catechismus…

Alsjeblieft niet wegklikken, als je deze kop leest! Ik weet het: de Heidelbergse catechismus lijkt nou niet een inspirerend thema te zijn in onze kerkelijke wereld. Er wordt over verwoede pogingen nagedacht om het stof eraf te krijgen (zie het ND van maandag 7 maart).

Ik vraag me af of het het stof op de catechismus is die het imago geen goed doet, of dat een slechte bril op hebben de oorzaak is. Zet maar ’s even een andere bril op en kijk wat verder dan Europa:

a. In Amerika lijkt de heidelberse catechismus opnieuw ontdekt te worden. Kevin de Young schreef een commentaar op de catechismus onder de titel: “The Good News we almost forgot.”

b. Hier een interview met Kevin de Young onder de titel: “Rediscovering the Gospel in a 16th Century Catechism”.

c. Naar aanleiding van dit boek daagde C.J. Mahaney een rapper uit om de catechismus te rappen. Het resultaat daarvan vind je hier.

d. Even helemaal naar de andere kant van de wereld: Australië. In  Sydney heb je een orthodoxe enclave in de Australisch Anglicaanse Kerk. Diep in de vezels van deze ‘Sydney Anglicans’ zit biblical theology. Hier een artikel van hun site, waarin warm en waarderend over de Heidelbergse catechismus gesproken wordt. De schrijver merkt onder het artikel op, dat de Sydangs (sydney anglicans) wel eens verweten wordt, dat ze sterk zijn in biblical theology, maar zwak in systematische theologie. Daarbij vindt hij de heidelbergse catechismus een goede manier om een stevige systematische fundering te leggen.

e. Als we het toch over de Heidelberger hebben, wijs ik hier nog even naar een mooi boekje uit 2000. Hierin geeft de schrijver een inleiding op de theologie en muziek van J.S. Bach, aan de hand van de structuur van de Heidelbergse catechismus.

Is de Heidelbergse catechismus stoffig, of is onze bril beslagen geraakt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s