Gods Woord werkt (2/4)

Neem even je eigen gemeente in gedachten. Ontdoe je gemeente ’s even van alle structuren, commissies en organisatie, totdat je alleen de mensen over houdt. Vraag je af wat nodig is om deze gemeente te vormen en te verdiepen in hun geloof. Hebben we een gebouw nodig? Muziekinstrumenten? Wat is persé nodig voor leven en groei?

Antwoord: Gods Woord, gewerkt door Gods Geest. Iemand moet een bijbel pakken en eruit lezen. En iemand moet het uitleggen, zodat de mensen het begrijpen. Wanneer dit gebeurt, begint de heilige Geest te werken aan harten, zodat ze de woorden geloven en het serieus nemen. De mensen herhalen de woorden dan in hun zingen en bidden. Ze ontdekken, tot hun verbazing, dat ze tot God kunnen spreken, begeleid door deze Bijbelwoorden. Ze herhalen deze woorden van God ook naar elkaar toe door de weeks. Ze helpen elkaar om Gods wil te kunnen onderscheiden voor hun leven. Hun leven wordt gevormd door deze woorden, en daardoor beginnen ze thuis en op het werk anders te leven. Ze ontdekken dat deze woorden leven geven, hoop geven en liefde opwekken. Ze zoeken mensen op die deze woorden nog niet gehoord hebben…

Zo brengt Gods Woord de mensen in beweging. De kerk wordt gevormd en komt tot leven. Zonder Gods Woord kan je het evangelie niet verkondigen. Onze onzichtbare God is alleen te kennen door zijn Woord. (pg. 19-22)

Deze denkoefening uit de inleiding van Leemans boek geeft kort weer wat hij in de rest van het boek gaat doen. Hij gaat de ‘gang’ die Gods Woord maakt beschrijven. De bediening van het Woord begint op de preekstoel op zondag, maar moet dan door gaan gonzen in het leven van de gemeente, doordat mensen Gods Woord laten weerklinken naar elkaar.

In hoofdstuk 1 begint Leeman met de evangelist, die als eerste Gods levendmakende woord spreekt. Hoofdstuk 2 brengt als verdieping hierbij een theologische onderbouwing van Gods Woord.

De rest van de hoofdstukken volgt dan het ‘resoneren’ (in het engels: ‘reverberation’ – de titel van het boek!) van Gods Woord. Hoofdstuk 3 volgt de weerklank in het hart van mensen. Daarna volgt een hoofdstuk die beschrijft hoe Gods Woord de gemeente samen brengt. Hoofdstuk 5 t/m 7 luistert naar het klinken van Gods Woord in de preek in het midden van de gemeente. En de laatste drie hoofdstukken (8 t/m 10) volgen het Woord in het zingen, bidden en discipelschap.

Dit filmpje geeft kort aan wat de schrijver in zijn boek doet.

In een volgend artikel zoom ik in op hoofdstuk 3 van dit boek.

(Voor het eerste deel van deze bespreking, zie hier.)

3 gedachtes over “Gods Woord werkt (2/4)

  1. Pingback: Gods Woord werkt (3/4) « De bijbel als groot verhaal lezen

  2. Pingback: Gods Woord werkt (4/4) « De bijbel als groot verhaal lezen

  3. Pingback: Gods Woord werkt (1/4) « De bijbel als groot verhaal lezen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s