“Gij zult niet begeren…”

“… Die bekende scene waarin een vrouw naar een boom met z’n vruchten staart. Al lezend, voelen we begeerte opwellen met haar . Ze was omgeven door bomen “die er aanlokkelijk uitzagen, met heerlijke vruchten” (Genesis 2:9), maar ze ziet er maar één: een enkele boom. Begeerte vult haar zo, dat ze aan niks anders kan denken.  Ze “keek naar de boom. Zijn vruchten zagen er heerlijk uit, ze waren een lust voor het oog, en ze vond het aanlokkelijk dat de boom haar wijsheid zou schenken.” (Genesis 3:6). In deze knappe beschrijving verlangen we als lezers met haar naar de boom. Zij is ons; wij zijn haar; en gegrepen door begeerte, draait ze alle royale weldaad om in een gemis, zoals we zo vaak doen. De God die zoveel geeft, lijkt kwade bedoelingen te hebben, omdat we niet kunnen krijgen wat we willen.

Het is alsof God deze wereld te goed heeft gemaakt. Wij grijpen ons zo intens en heftig vast aan bepaalde dingen van deze wereld, waardoor we al het andere niet meer zien. Johannes het heeft over “zelfzuchtige begeerte, afgunstige inhaligheid, pronkzucht” (1 Johannes 2:16).

Iemand verlangt iets goeds. Maar het vult z’n aandacht zó, dat deze begeerte alle andere goede begeerten wegdringt. In plaats van veel goeds, zien we vooral wat we missen; en in de honger die dat wakker maakt, geloven we dat God ons niet zegent en niet voor ons is.”

(Uit: Joined-up life, pg. 52-53 – mijn vertaling)
 

2 gedachtes over ““Gij zult niet begeren…”

 1. Dries van Dixhoorn

  Begeren is een kwaad dat heel herkenbaar is. Bij begeren denk ik meestal aan in wezen verkeerde dingen. Zoals een andere vrouw begeren of iets begeren wat je buurman heeft maar jij niet. Als ik goed lees dan kan het over allerlei dingen gaan. Je kunt naar iets verlangen wat op zich goed is, maar wat (nog) niet komt. Daar kun je zo op gericht zijn dat het je gaat beheersen. Noem je dat ook begeren?
  Het kan bijvoorbeeld gaan over een kind dat ongelovig is of anders gelovig. Dat je dan zo gericht bent op verandering dat het je gaat beheersen.
  Wat is dan nodig om het begeerde los te kunnen laten?

  Like

  1. Hallo Dries,

   Schadelijk gedrag en negatieve emoties komen op waar we God niet zien als de bron van alles wat goed is, of andere dingen vereren in plaats van God (vgl. catechismus over afgoderij).
   Een zondige begeerte is niet alleen een begeerte naar iets verkeerds. Het kan ook een begeerte naar iets goeds zijn, wat groter wordt dan God.

   Wat nodig is om begeerte los te kunnen laten, is groeien in vertrouwen op God. Dat bewerkt een heel stuk ontspanning in het omgaan met alles. Zo ervaar je hoe God, die leven is, zijn leven in ons uitwerkt.

   Dat leven van God zie je ontsnappen uit Adam en Eva, toen zij gingen vertrouwen op hun begeerte ipv de Schepper.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s