Veilige seks bestaat niet

“We moeten ophouden te praten over ‘veilige seks’. In plaats daarvan moeten we het hebben over het mooie van riskante seks. Ik bedoel dit niet als een leuk bedenksel.

Het is gewoon een eerlijkere manier van praten over seksualiteit, omdat alle seks riskant is. De term ‘veilige seks’ gaat over het gebruiken van bescherming zodat je geen seksueel overdraagbare aandoening kan krijgen. Het moedigt mensen aan om voorbehoedsmiddelen te gebruiken om ongewenste zwangerschap te voorkomen. ‘Veilige seks’ suggereert dat je met iemand kan slapen met de goede dingen op de goede plek, en dat je daarna weg kan gaan zonder een aandoening te hebben gekregen of zwanger te raken. Maar wat ‘veilige seks’ negeert is dat seks veel meer is dan een lichamelijke transactie. Het denkt alleen maar na over de lichamelijke kant van een mens. Het verlaagt ons tot copulerende dieren, omdat het de geestelijke en emotionele band negeert die gesmeed wordt in seks.

Je kan jezelf wel lichamelijk beschermen tijdens de seks, maar in werkelijkheid is ‘veilige seks’ een mythe. Welke bescherming is er om te voorkomen dat je geest, hart en ziel verweven raakt met de ander? Dat gebeurt er wanneer twee mensen seksueel met elkaar verbonden raken. Seks is van nature niet veilig. Het is de ultieme daad waarin je jezelf helemaal geeft aan een andere persoon. Het vraagt zo’n kwetsbaarheid die in geen andere relatie gevraagd wordt. Het is je volledig bloot stellen aan iemand anders. Je geeft je eigen naakte zelf als een gift – dat is riskant. Wanneer je jezelf aan een ander geeft, zijn er altijd de vragen die door je heen spelen: “Wil hij me wel echt?” “Houdt ze echt van me?” “Accepteert hij me?” “Is zij er nog als ik ’s ochtends wakker wordt?” “Vindt hij me mooi?” Deze en nog vele andere vragen hangen er tussen de twee die zich vollledig bloot geven aan elkaar – wat is daar veilig aan?

We worden voor de gek gehouden door te denken dat seks niks te maken heeft met emotionele en geestelijke dingen. We houden onszelf voor dat er zoiets is als ‘gelegenheidsseks’, en we denken dat we seks kunnen hebben zonder verbondenheid. Daarom hebben zoveel mensen seks met zoveel mensen, en voelen ze zich toch steeds meer alleen. Ergens, diep van binnen, wordt iets uiteen gescheurd en weg genomen, en niks kan dat beschermen. Wat ze zien als een lichamelijke daad, kan emotioneel en geestelijk hartzeer veroorzaken. Vergis je niet, seks is riskant – en wat op het spel staat is ons hart en onze ziel. Deze zijn net zo veel deel van het seksueel handelen als welk ander lichaamsdeel ook.

Dat is niet alleen riskant – dat is ook het mooie van seks. Want het geeft ons de mogelijkheid om onszelf aan een ander te geven en geaccepteerd te worden, ontvangen en omhelsd te worden om wie we zijn. Is dat niet wat iedereen echt wil? Om iemand te vinden die naar je kijkt, terwijl je voor hem/haar staat, spier naakt – met de lichten aan – en houden van wat je ziet. Dat verlangen in ons is niet alleen maar lichamelijk. Het wijst op een emotioneel verlangen en een geestelijke honger. Seks biedt ons dat, maar om naakt voor iemand te staan is het nemen van een groot risico – daar is niks veiligs aan.”

Mijn vertaling van dit artikel.

2 gedachtes over “Veilige seks bestaat niet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s