Op weg naar kerst (1)

card_f_front_435Genesis 6:6 is misschien wel het triestste gedeelte uit de hele bijbel. Kan je het nog aangrijpender zeggen? “De HEER kreeg er spijt van dat hij mensen had gemaakt en voelde zich diep gekwetst.”

Mensen waren gemaakt om God lief te hebben. Onze liefde voor God moest elke gedachte, motief, keuze, besluit, woord en handelen vormen. Maar Genesis 6:6 maakt zonder twijfel duidelijk dat onze liefde voor God vervangen is door liefde voor onszelf. Al het kwaad in de wereld gebeurd omdat wij niet langer God lief hebben zoals bedoeld. En in zijn plaats, zetten we onszelf op de troon.

Als je dan verder het verhaal volgt, wat gaat God doen? Genesis 6:7 – “Ik zal de mensen die ik geschapen heb van de aarde wegvagen, dacht hij… want ik heb er spijt van dat ik ze heb gemaakt.” Dit klinkt als een verschrikkelijk einde aan het verhaal. Maar Goddank, heeft Genesis 6 ook een vers 8: “Alleen Noach vond bij de HEER genade.”

In soevereine genade, kiest God Noach en zijn familie uit. Na de zondvloed beloofd God zijn nageslacht te zegenen. Als je de familielijnen een beetje kent, weet je dat een van de nakomelingen Abraham is. En God zegt tegen Abraham: “Door jou zullen alle volken op aarde gezegend worden.”

Die zegen was Christus, ingebakerd in doeken, liggend in een voederbak. Op weg naar kerst, wees blij met Genesis 6:8 en Gods genadige reddingsplan door de baby in de voederbak. Maar neem ook de oorzaak van het kwaad serieus in Genesis 6:5. Je bent nog  steeds goed in staat om jezelf lief te hebben.

Nadenkertjes:

  • wordt jij ook diep gekwetst door dezelfde dingen die God zo diep kwetsen?
  • Op welke manieren heb jij deze week je liefde voor God vervangen door liefde voor jezelf?

Paul David Tripp (mijn vertaling)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s