Wie staat er in het midden?

church-cartoonGisteren de vierde preek in de serie ‘Wat betekent het dat je lid bent van de (plaatselijke) kerk?’ De preek ging uit van Titus 2:14. Vanmorgen stond er in het Nederlands Dagblad een artikel van Matthijs Haak over wat er allemaal gebeurd op het gebied van kerkelijke eenheid. Dat is dus een iets andere blik, dan mijn prekenserie. Maar wat hij in dit artikel zegt, sluit prachtig aan bij wat ik gisteren in m’n preek heb proberen open te leggen. Hieronder een fragment:

In de maatschappij wordt dan gezegd dat de mensen individualistisch zijn. Met de Bijbel in je hand leer je daar anders naar kijken. Het profetische Bijbelboek Rechters gaat naar het einde toe een paar keer duidelijk maken wat er gebeurt als het volk God loslaat. ‘Ieder doet wat goed is in eigen ogen’ is de korte duiding (17:6, 21:25). Anders gezegd: we zijn allemaal godjes en godinnetjes geworden. Kerkelijke verdeeldheid is uitgelopen op de totale versplintering van het veelgodendom in onszelf. De situatie in de kerken van Nederland lijkt akelig veel op het Tv-programma Divorce van Linda de Mol. Waarom zou de wereld ons geloven als we spreken over de waarde van (echt)verbinding, trouw en toewijding als we zelf niet de ene, toegewijde bruid van Christus zijn (Efeziërs 5:32)?

Klik hier voor het hele artikel.

Een gedachte over “Wie staat er in het midden?

  1. Margreet

    Als de wereld de waarde van verbinding, trouw en toewijding wil geloven moet het, net als wij, kijken naar diegene die ze bedacht heeft en weet waarover Hij spreekt. Als ze het van ons mensen moeten hebben dan zijn er nog zoveel te meer redenen waarom ze ons, verklaarbaar, niet hoeven te geloven! Ik moet dan denken aan de gelijkenis van arme Lazarus en de rijke man “Als ze niet naar Mozes en de profeten luisteren, zullen ze zich ook niet laten overtuigen als er iemand uit de dood opstaat” en dus voor mijn gevoel ook niet als we één toegewijde bruid van Christus zouden zijn. Al ben ik het vast wel met je eens dat het nastreven ervan zeker goed is, om de goede reden!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s