Heerlijk anoniem leven

cvr-eoIs dat niet één van de grootste zonden die je kan begaan in onze wereld: leven zonder dat je opvalt? We willen graag iemand zijn en niet niemand. Stoppen we daarom niet heel veel tijd en energie in vooruitgang, waardering en proberen je te onderscheiden? Ook de kerk heeft hier een tik van mee gekregen. Je moet ertoe doen, je bent belangrijk! En we kunnen het goed onderbouwen met mooie geestelijke woorden. Ondertussen doen we mee in de leugen.

Het probleem van jou en mij en de rest van de mensen is niet dat we te weinig zelfvertrouwen hebben, maar veels te veel zelfvertrouwen. Je bent maar één van de miljarden mensen die een tijdje mag verkeren op planeet aarde. De meeste mensen leefden en stierven zonder op te vallen. Als je naar de grote plaat probeert te kijken, zitten we allemaal in hetzelfde schuitje van één van de onopvallende velen. Dat is moeilijk te beseffen in onze kleine bubbels van invloed. Het is heel makkelijk om te denken dat je pas echt iemand bent wanneer je bekend bent in de kerk, in je bedrijf of op school.

We zijn allemaal dronken van het verlangen om gezien, gewaardeerd en gerespecteerd te worden. Zo begint het boekje Embracing Obscurity. Becoming nothing in light of God’s everything. Een opvallend boekje, omdat als schrijver erop staat: Anonymous. De schrijver wil onbekend blijven. Heel bewust doet de schrijver dat, consequent met de boodschap van zijn boekje. Het gaat er niet om dat zijn naam bekend en beroemd wordt en overal gevraagd wordt. Hij wil juist pleiten voor een ‘onopvallend leven’. Daarom dit boekje geschreven door Anoniem. Anoniem leven betekent niet dat je jezelf moet uitschakelen, maar dat je, vrijwillig, onbetekenend wil worden in het licht van alles wat God is en wat Hij beloofd heeft. Zodat Hij de eer krijgt. Het gaat om Hem groot te maken en niet onszelf.

Door het boekje heen haalt hij regelmatig Filippenzen 2:5-10 erbij. Anoniem leven begint met het omarmen van de nederige Koning. Stel je voor… De Almachtige, die het hele universum in het leven riep, die sterren, planeten en bergen hun plek gaf; de God waarvoor je je gezicht moet bedekken om te kunnen blijven bestaan; Degene die verantwoordelijk is voor elke adem die je neemt terwijl je dit stukje leest… Deze God werd een baby. Huid, bloed en DNA, en alle pijn en gebrokenheid die ermee gepaard gaan. De zwakste vorm van mens-zijn! Je kan niet hulpelozer worden dan een baby. Daar heb je Jezus – Zoon van de eeuwige God – als mens, afhankelijk van zijn moeder om Hem te verzorgen en te verschonen.  De eerste 30 jaar van zijn leven leefde hij een heel gewoon, onopvallend leven: gehoorzamend aan zondige ouders, opgroeiend, werkend, omgaan met mensen. We zien Jezus nederig, dankbaar, rechtvaardig, dienend – zijn enige verlangen om de wil van zijn Vader te doen. Terwijl je bij Jezus’ volgelingen vaak wat anders ziet: trots, gierig, zondig, op zichzelf gericht, onafhankelijk. We zijn erg met onszelf bezig en gebruiken anderen om ons heen om zelf verder te komen.
Wanneer heb jij je voor het laatst verwonderd over Jezus’ nederigheid? Terwijl wij leren om onze nederige Koning te omarmen, leren we te waarderen wat onze echt plek is in deze wereld: we zijn niks. Hij is alles. Onze waarde vinden we in Christus. Alleen dit geeft het vertrouwen wat we nodig hebben om onze levens te leven in de voetstappen van onze nederige Koning. We mogen onze toewijding niet laten bepalen door wie er allemaal met je meekijkt. Leven voor het oog van De Enige vormt het hart van heerlijk anoniem leven.

Wat dit betekent voor het omgaan met succes, dienen, lijden, en roem, pakt meneer of mevrouw Anoniem verder uit in dit bijzondere boekje. Een boekje wat je ongemakkelijk maakt over veel van wat er gaande is en gesproken wordt in christelijke kring… Tegelijk haalt het de druk ervan af. Een aanrader!

Een gedachte over “Heerlijk anoniem leven

  1. Pingback: Gods Grond 5 (slot) – De bijbel als groot-verhaal lezen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s