Hoe herken je echt berouw?

iStock_000016233721Medium2“Ze roepen niet eerlijk en oprecht tot mij, maar liggen te jammeren op hun bed.” (Hosea 7:14)

Als pastors is het soms moeilijk om te ontdekken of iemand echt berouwvol is. Tranen zijn de taal van het hart, maar wanneer iemand tijdens een pastoraal gesprek huilt, is het belangrijk om te begrijpen wat het hart van deze persoon echt wil zeggen. De apostel Paulus spreekt over twee soorten verdriet, werelds verdriet wat tot de dood leidt en verdriet naar Gods wil dat tot bekering leidt (2 Korinte 7:9-10). Als christelijke pastors is het heel belangrijk dat wij onderscheiden tussen deze twee, helemaal wanneer wij met echtparen werken.

Werelds verdriet is op zichzelf gericht. Er kan grote emotie in zitten, tranen en verontschuldigingen, maar het verdriet gaat vooral over de persoon zelf. De persoon baalt van de gevolgen van zijn of haar zonde en wat hij/zij kwijt is. Dat kan een huwelijk zijn, een baan, een reputatie, vrienden en/of familie of zelfs het beeld wat ze van zichzelf hadden. Hier zijn een paar dingen die je vaak een persoon hoort zeggen wanneer het verdriet is wat tot de dood leidt.

 • Ik kan het niet geloven dat ik zoiets heb gedaan.
 • Waarom overkomt me dit?
 • Wil je me alsjeblieft vergeven (bedoeld als: laat me alsjeblieft niet lijden onder de gevolgen van mijn zonde)
 • Waarom wil hij/zij mij niet vergeven? (Anders gezegd: waarom kan verzoening niet makkelijk en snel gaan?)
 • Ik vind het zo erg
 • Ik ben een verschrikkelijk persoon.
 • Ik wou dat ik dood was
 • Ik haat mezelf.

Judas is een goed voorbeeld van dit soort verdriet (Matteüs 27:3-5). Nadat hij Christus had verraden, was hij vol zelfverwijt. Maar dat bracht hem niet tot berouw naar Gods wil, maar zelfhaat en zelfdoding. Het is natuurlijk dat we medelijden voelen voor iemand die zo’n emotionele en geestelijke pijn lijdt. Maar het is heel belangrijk dat we deze vorm van berouw niet verwarren met berouw wat leidt tot bijbelse bekering, vooral wanneer we werken met zowel de berouwvolle zondaar als degene tegen wie gezondigd is.

Berouw naar Gods wil laat verdriet zien over iemands eigen zondigheid tegenover God en verdriet over de pijn die de ander is aangedaan. Johannes de Doper zei: “breng vruchten voort die een nieuw leven waardig zijn” (Lukas 3:8). Hieronder vindt je acht kenmerken die volgens mij de vruchten van oprecht berouw laten zien.

 • Aanvaardt volledig zijn verantwoordelijkheid voor zijn handelen en houding, en schuilft de schuld niet op anderen of de omstandigheden.
 • Erkent zijn zondigheid (ipv “ik kan niet geloven dat ik zoiets heb gedaan”)
 • Ziet in wat zijn handelen teweeg heeft gebracht bij anderen en erkent de pijn die hij/zij veroorzaakt heeft.
 • Hij/zij is in staat om het verkeerde precies aan te wijzen, zoals misleidende taktieken, staan op je rechten en hardnekkig bedrog.
 • Aanvaardt de gevolgen zonder eisen of voorwaarden.
 • Wil schade compenseren.
 • Is bereid om zijn houding te veranderen, zoals gedrag of houding die past bij gezonde relaties.
 • Is bereid verantwoording af te leggen, wanneer dat nodig is.

In mijn werk met echtparen die groffe zonden hebben ervaren, heb ik ontdekt dat het niet hun zonde is die de meeste relaties stuk maakt. Alle echtparen hebben te maken met zonde. De verwoesting komt wanneer ze weigeren hun zonde te erkennen. Het is onze blindheid ervoor en onze onwil om onszelf hulpbehoevend op te stellen, verantwoording te dragen en te bekeren, wat verzoening en genezing onmogelijk maakt.

Leslie Vernick (mijn vertaling)

Een gedachte over “Hoe herken je echt berouw?

 1. Kees Haak

  O, wat is dit scherp waargenomen en wat doet het zeer te merken hoe je zelf ook onder deze tekening valt. Ik wijs op verschil tussen spijt en berouw ook op Hebr 12:17b, dat in NBV en V51 verkeerd wordt uitgelegd (en vertaald). Ezau had helemaal geen berouw, maar spijt als haren op zijn hoofd want hij merkte dat hij naast de buit had gegrepen. Hij huilde dus vanwege spijt, niet vanwege berouw.
  In V51 lijkt het alsof hij wel berouw zocht maar het niet kon vinden. Met de suggestie dat God zich voor hem had afgesloten. Dat is onjuist. Je moet vertalen: Ezau zocht BIJ ISAK ‘berouw’, beter: omkering, namelijk dat Isak zou terugkomen op zijn zegen aan Jacob. Maar dát kon niet meer want die zegen was gegeven en bleef gegeven. Zo was Isak dan ook nog een keer.
  Groeten, ik lees je bijdragen altijd met veel genoegen, maar wel op tijden dat het mij goed uitkomt.
  Doeg, Kees

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s