Heer over moleculen

transfigurationIn het gewone alledaagse wist Jezus de moleculaire structuur van water te veranderen om er wijn van te maken. Door dezelfde kunde kon hij een paar broodjes en wat kleine vissen nemen en er duizenden mensen mee voeden. Hij wist iets te scheppen van de kracht waar hij over beschikte uit ‘de hemelen’, overal waar Hij was.

Het verbaast me niks dat het voeden van duizenden de massa’s ertoe bracht om Jezus tot koning te maken. Iemand die zo te werk kon gaan met kracht en materie, moet alles kunnen. Steen in goud veranderen en de nationale schuld afbetalen! Zou hij vandaag tot minister-president gekozen kunnen worden?

Hij wist de weefsels van het mensenlichaam te veranderen van ziekte in gezondheid en van dood in leven. Hij was de zwaartekracht de baas, onderbrak weerpatronen en wist onvruchtbare bomen uit te schakelen zonder zaag of bijl. Hij had alleen een woord nodig. Hij moet het vast vermakelijk vinden, waar tegenwoordig Nobelprijzen voor uitgereikt worden.

Op ethisch gebied bracht hij een kijk op het leven die als geen ander het werelddenken heeft beïnvloed. We zullen dat nog zien in de volgende hoofdstukken. En een van de grootste getuigenissen van zijn intelligentie is hoe hij in staat was te sterven, om vervolgens voorbij de dood te leven. Hij greep de dood bij de keel en versloeg het. Cryonisme is niet nodig!

De dood was niet iets wat anderen hem toebrachten. Op een moeilijk moment legde hij zijn volgelingen uit dat hij zomaar 72000 engelen kon inschakelen om alles te doen wat hij wilde. Twee gemiddelde engelen zouden al wel genoeg zijn om korte metten te maken met degenen die Jezus gevangen namen en kruisigden. Hij zei ronduit: “Niemand neemt mijn leven, ik geef het zelf. Ik ben vrij om het te geven en om het weer terug te nemen – dat is de opdracht die ik van mijn Vader heb gekregen.” (Johannes 10:18).

Al deze dingen maken duidelijk dat Jezus alle verstand had en alle macht over elk stukje van de werkelijkheid: lichamelijk, moreel en geestelijk. Hij regeert alles (‘Master’) omdat hij Heer (‘Maestro’) is. “Jezus is Heer” betekent in de praktijk weinig voor je, wanneer je begint te aarzelen om te zeggen: “Jezus is intelligent”.

Hij is niet maar aardig, Hij is briljant. Hij is de knapste man die ooit geleefd heeft. Hij bestuurt de hele koers van de wereldgeschiedenis (Openbaring 1:5), terwijl Hij tegelijk de rest van het universum klaar maakt voor onze toekomstige rol daarin (Johannes 14:2). Hij heeft altijd de beste informatie over alles; zeker ook over de dingen die zo belangrijk zijn in mensenlevens. Laten we luisteren naar zijn onderwijs over wie het goede leven heeft, over wie echt gezegend is.

Dallas Willard (in: The Divine Conspiracy, pg. 94-95 – mijn vertaling)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s