Wanneer is het genoeg? (3)

41rSakzozNLDat is de vraag van een boekje wat ik net uit heb. De ondertitel luidt: “hongeren naar God in een cultuur van overdaad”. Het geeft heel goed de spanning weer, waarin we als christenen zitten in het rijke Westen. Waarom zijn zoveel mensen ontevreden, terwijl we een ongekende overvloed hebben? En doen we daar als christenen niet veels te naïef in mee? Ik ga dit boekje niet systematisch bespreken, maar wil in een paar blogs wat fragmenten vertalen, waar ik een uitroepteken bij had gezet. Als nadenkertjes en wellicht een stimulans om zelf dit boek te gaan lezen.

.

Hier wat citaten over hoe de cultuur aan de haal kan gaan met het goede van God.

Op de vraag “Waarom stierf Jezus voor ons?” wordt kinderen vaak geleerd te antwoorden met: “Zodat wij naar de hemel kunnen gaan”. Als het onderwijs niet verder gaat dan dit, doet het grof onrecht aan het evangelie, omdat het verkleind wordt tot een soort verzekering voor na dit leven. Het geeft de indruk dat de redding van mijn ziel (en wellicht ook andere zielen) voor de hemel het enige is wat er toe doet. Werken van genade en gerechtigheid zijn bijzaak, behalve als het mij aangaat, natuurlijk. Maar dit geloof-in-een-andere-wereld is een werelds denken, omdat het overvloed voor jezelf koestert terwijl je je weinig bekommert om het lijden van anderen…  (37)

God heeft een overweldigende tafel in deze wereld gespreid, in de vorm van toenemende voorspoed. Gezondere diëten en betere medische zorg, woonruimte, kleding, communicatie en transport zijn gaven die we met dankbaarheid mogen ontvangen. Waarom heeft God anders mensen de verantwoordelijkheid gegeven om de bronnen van de aarde te beheren? We juichen vooruitgang toe die ingrijpend levens heeft gered en verbeterd; zelfs aan de armsten heeft het voordelen gebracht, die meer dan een eeuw geleden ondenkbaar waren voor de rijken. Deze materiële vooruitgang is een zegen voor iedereen, wanneer het dankbaar ontvangen wordt en op goede manier gebruikt wordt. Maar wanneer ze begeert worden voor eigen heil, verworden zulke gaven tot een afgod – mammon… Het lijkt alsof Mammon een onbegrensde hoeveelheid aantrekkelijks biedt, met de belofte dat deze dingen ons gelukkig zullen maken en het leven zin geven. Ondertussen biedt het bevrediging die weer voorbij gaat, maar wel verslavend werkt. Net als drugs, moet de dosis van Mammon regelmatig beschikbaar zijn en zelfs af en toe verhoogd worden om onze bevrediging te blijven ervaren. (62)

Een slachtoffer van Mammon is liefde. Verslaving aan mammon doet ons anderen vergeten. Terwijl we er zo op gericht zijn om te behouden wat we hebben of te krijgen wat we niet hebben, vervagen de behoeften van anderen uit onze gedachten. Het is niet zo dat we hen het slechte toewensen, maar dat we helemaal geen wensen voor hen hebben. (63)

Dat God alles goed heeft gemaakt is niet abstract. God heeft een liefdevol hart voor zijn schepsels en heeft vreugde in hun geluk. Het is niet zo dat God een oude mopperaar is die het niet kan hebben als een van ons het goed heeft. Geluk en vreugde zijn gaven van een God, die zo gul is dat Hij zijn zon laat schijnen over goede en slechte mensen, en het laat regenen op rechtvaardigen en onrechtvaardigen. God schiep het zicht en spreidde zijn schepping voor ons uit met grandioze kleuren. God schiep de gave van horen en de schoonheid van muziek tussen duizend andere geluiden, de smaak van wijn, het tasten van een baby, de knuffel van een kind, de intimiteit van sex, de warmte van herinneringen, de lach van vrienden. We koesteren deze nog meer door de Gever te kennen en ze met dank te ontvangen… Geluk en vreugde zijn bij-producten. Probeer een van deze tot je levensdoel te maken, en je raakt ze kwijt…  Mensen die gezondheid vereren, zijn niet gezond. (84)

Wordt vervolgd…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s