Wanneer is het genoeg? (4)

41rSakzozNLDat is de vraag van een boekje wat ik net uit heb. De ondertitel luidt: “hongeren naar God in een cultuur van overdaad”. Het geeft heel goed de spanning weer, waarin we als christenen zitten in het rijke Westen. Waarom zijn zoveel mensen ontevreden, terwijl we een ongekende overvloed hebben? En doen we daar als christenen niet veels te naïef in mee? Ik ga dit boekje niet systematisch bespreken, maar wil in een paar blogs wat fragmenten vertalen, waar ik een uitroepteken bij had gezet. Als nadenkertjes en wellicht een stimulans om zelf dit boek te gaan lezen.

.

Deze keer een anecdote die het dichtbij brengt.

Hier het verhaal van Bryce en Ellen. Twee dertigers die getrouwd zijn. Ze hebben twee zonen en een dochter en op zondag gaat dit gezin regelmatig naar de kerk. Bryce is manager over 20 man in een firma. Hij ontvangt een goed salaris en zit zo in de lift dat hij verwacht in een hogere bestuurlijke kring terecht te kunnen komen. Daarom gaat hij vroeg naar z’n werk, werkt tot laat door en werkt ook nog wel ’s in het weekend. Ellen heeft een part-time baan bij een pr-firma. Daarom kan ze ook voor haar kinderen zorgen en het huishouden doen. Dit is allemaal niet gemakkelijk, maar het heeft het mogelijk gemaakt dat ze een huis in een welgestelde buurt konden kopen en heel veel plezierspullen, waaronder veel speelgoed, tv’s op alle kamers van de kinderen en een klein jacht.

Bryce en Ellen hebben het er al over om vervroegd met pensioen te gaan en naar een plek te verhuizen waar ze het hele jaar door kunnen genieten van buitensporten. Ook al hebben ze een grote schuld, ze kunnen op tijd betalen en zijn er trots op dat ze meer dan gemiddeld aan de kerk geven. Ze zouden geschokt zijn – misschien zelfs beledigd – als iemand zou beweren dat zij beheerst worden door mammon. Toch kan je zeggen dat hun plannen en dromen, en de dromen die ze voor hun kinderen hebben, bijna helemaal daardoor gestuurd zijn.

Jezus was geen spelbreker. “Ik ben gekomen om hun het leven te geven in al zijn volheid.” (Johannes 10:10). Het leven dat Jezus gaf was onverdiende en onbegrensde liefde, een leven van vrede en vreugde door de heilige Geest. Hij kwam om ons uit te nodigen in het Koninkrijk van zijn Vader. Dat is het leven in al zijn volheid. Maar dat wordt gemeten door wat je bént en niet wat je hébt. Vergeleken met het leven dat Jezus aanreikt, is mammon in elk opzicht armoede.

Door ons op te roepen onszelf te verloochenen, je kruis op te nemen en Hem te volgen, biedt Jezus ons waarden die gaan over wat je bent en die onvoorstelbaar beter zijn dan de hebbedingen die van ons gevraagd worden los te laten – in dit leven en in het leven dat komt. (Lukas 18:29-30). Lewis schreef: “Het lijkt erop dat de Here onze verlangens niet te sterk, maar te zwak vindt. Wij zijn halfslachtige schepsels, die wat aanrommelen met drinken, seks en ambitie, terwijl ons eeuwige vreugde wordt aangereikt. Het lijkt op een kind in een sloppenwijk dat liever moddertaartjes blijft maken, omdat hij niks kan voorstellen bij het aanbod van een vakantie aan zee. Wij zijn veels te snel tevreden.” (pg. 65-66)

Volgende keer: slot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s