Wanneer is het genoeg? (slot)

41rSakzozNLDat is de vraag van een boekje wat ik net uit heb. De ondertitel luidt: “hongeren naar God in een cultuur van overdaad”. Het geeft heel goed de spanning weer, waarin we als christenen zitten in het rijke Westen. Waarom zijn zoveel mensen ontevreden, terwijl we een ongekende overvloed hebben? En doen we daar als christenen niet veels te naïef in mee? Ik ga dit boekje niet systematisch bespreken, maar wil in een paar blogs wat fragmenten vertalen, waar ik een uitroepteken bij had gezet. Als nadenkertjes en wellicht een stimulans om zelf dit boek te gaan lezen.

.

Een hele andere weg is het leven uit geloof.

In Jezus geloven betekent, dat je Hem vertrouwt als Redder en Hem volgt als Heer. Dat zet ons op een totaal ander spoor dan het vergaren van bezit. Omdat Jezus onze bedoelingen wil omkeren van een een leven dat gericht is op krijgen naar een leven dat gericht is op geven. (22-23)

Jezus volgen zet ons haaks op heersende waarden. Omdat het moed en liefde vraagt om tegen de culturele stroom in te bewegen, kunnen we alle hulp gebruiken. Gods Woord, een geloofsgemeenschap en gebed zijn onmisbare bronnen van kracht. (23)

Moeten we dan alles verkopen en de opbrengst aan de armen geven, om Jezus te volgen? Dat lijkt niet haalbaar voor de meesten van ons, met een baan, een gezin om te onderhouden en kinderen die naar school moeten. Het leven is ingewikkeld. Hoe moeten we dan omgaan met deze woorden van Jezus?

We hebben de neiging om deze woorden van ons af te schudden als niet-realistisch, wat je niet serieus hoeft te nemen. Maar dat is wat we nou juist níet moeten doen. Jezus is bloedserieus over de valstrik van welvaart. Hij wil ons naar de kern brengen, Hij slaat alarm en zegt: “Wordt wakker, anders zullen je bezittingen je verwoesten! Het leven gaat om iets veel beters en langduriger!” Hij wijst ook nog op het ongemakkelijke feit dat wat wij hebben niet echt van onszelf is. Het is van God. Daarom vraagt Hij ons dat los te laten en ‘Hem te volgen’. (26)

Het startpunt voor de vroege christenen was niet de vraag: wat moet ik opgeven om Jezus te volgen? Het startpunt was het goede nieuws van Jezus’ overwinning en de vraag die Hij aan zijn leerlingen stelde: “Wie zeggen jullie dat ik ben?” (Markus 8:29). Door Jezus te ontdekken, ontdekten ze zichzelf. (34). De manier waarop we moeten beginnen, elke dag weer, is: besef wie je bent. Dat doen we door te beseffen van wie je bent, en in het gedenken daarvan, krijgen we de kracht om Christus te volgen. (36)

We worden niet gered door goede werken, maar wel om goede werken te doen. (37)

Voor de vroege christenen betekende Jezus belijden als Heer het hele leven aan Hem uit te leveren, niet alleen een geestelijk hokje ervan. Hoe zou het ook anders kunnen? De God die de wereld geschapen heeft, zet alles in om de gevallen mensheid te herstellen in de persoon van Gods mensgeworden Zoon. Daarom is Jezus de centrale persoon van de geschiedenis, en het centrale punt voor iedere gelovige. “Als iemand in Christus is, is hij een nieuwe schepping” (2 Kor. 5:17), zei Paulus. Daarom behandelen we mensen en dingen niet meer los van Christus, maar door de gezindheid van Christus. Ik doe dat niet altijd optimaal of consequent, maar wanneer ik het probeer, verandert de manier waarop ik met anderen om ga. (39).

De allesomvattend boodschap is dat wij buiten het werk van Christus om verloren zijn, en dat er door Hem leven met God is. (45)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s