“Wees mijn leerlingen!”

“Jezus zoekt leerlingen, geen kerkmensen”

“Ik kwam een ouder echtpaar tegen toen ik nog ouderling was in mijn vorige woonplaats. Ze waren al veertig jaar erg actief in de kerk. Ik vroeg hen: ‘Hebt u God ervaren in die tijd?’ Ze hadden veel gedaan, maar de ervaring dat God hen echt had aangeraakt, kenden ze niet. Ik had echt medelijden met hen.”  Dat zegt VU-docent Sake Stoppels, schrijver van het boek Oefenruimte, waarin hij ervoor pleit dat christenen zich meer oefenen in discipelschap. Het boek wordt overal met lof ontvangen. Sake is universitair docent kerkopbouw en diaconiek.

“De kerk lijkt soms op een dienstverlenend instituut waar mensen gebruik van maken als het ze uitkomt. Ze komen om te dopen, te trouwen of te begraven. Je kunt er gewoon bij horen zonder dat er een appèl op je gedaan wordt. En natuurlijk zijn er veel christenen liefdevol en vanuit hun geloof gemotiveerd geweest, maar discipelschap is niet kerkbreed sterk ontwikkeld. Bisschop De Korte had het over ‘de sprakeloosheid van de (katholieke) kerk’. We doen van alles, maar de weg bewandelen achter Jezus aan raken we wel eens kwijt.”

“Jezus zoekt leerlingen, geen kerkmensen”, is dan ook een statement van Sake Stoppels. “Het is een beetje provocerend bedoeld, maar zó belangrijk. We denken veel te kerkelijk. Maar de kerk verwijst toch juist naar Christus? Natuurlijk is het belangrijk om vanuit het Rijk van God te leven, maar we moeten ook gericht zijn op dat Rijk. En niet enkel op – het in stand houden van – de kerk. Het geloof is gave en opgave.”

Voetbal

Sake vergeleek discipelschap bij de presentatie van zijn boek begin november met de voetbalwereld. “Ik heb zelf gevoetbald en je zag dat spelers met een dubieuze instelling uit het team gezet werden! Het seizoen daarop was een stuk leuker. Niet alleen presteerden we beter, maar de onderlinge sfeer en verbondenheid veranderde ook. Mensen gingen beter trainen en je zag: oefening baart kunst.”

Vooral bij de keeper van Sake’s elftal was dat duidelijk. “Het was Bert, net als de rest van het team bepaald geen topper. Maar hij is wel goed terecht gekomen – Bert van Oostveen is nu directeur betaald voetbal van de KNVB. Als je oefent, ga je vooruit.” De kerk is natuurlijk heel andere koek dan het voetbalveld, maar Stoppels wil met deze anekdote vooral onderstrepen dat oefening geboden is in de kerk. “Einde oefening betekent einde kerk. In oefening ligt ook kracht van evangelie. Een cultuur dat je na 40 jaar toch ergens met lege handen staat, moet niet meer mogelijk zijn, wil je niet hebben. Ik had met die mensen te doen. Kerkelijk zeer betrokken, maar op  de een of andere manier toch altijd buiten blijven staan. Nooit geraakt door wie God is en de kracht van het evangelie.”

Kiezen of delen

Of de voetbalvergelijking ook doorgetrokken moet worden naar kerkelijke tucht, vindt Stoppels moeilijker. “Ik vind dat wel een spannende vraag om over na te denken. In de jonge kerk mocht je niet aan het dooponderricht meedoen als je gladiator was. Ze zeiden: het is kiezen of delen. En dan niet een soort wetticisme, maar een keuze voor een radicaal discipelschap. Bonhoeffer zei: ‘Discipline is de weg naar vrijheid.’”

Sake Stoppels gelooft dat het navolgen van Christus (de opgave) ervoor zorgt dat mensen Hem beter leren kennen. “Als je met iemand om gaat, leer je diegene kennen. Dat geldt voor mijn vrouw, maar zeker ook voor het omgaan met Christus.” Aan de andere kant zorgt het ook voor een heiliging van kerkmensen. “Het snijdt in je vlees. Je gaat anders met je tijd om of met het geld. Soms raakt God je op gevoelige punten. Maar uiteindelijk groei je als gelovige daardoor en kun je meer uitstralen naar andere mensen.”

In zijn eigen kerk bracht Sake Stoppels het onderwerp in en mensen gingen er mee aan de slag. “Wat heb je nou geleerd de afgelopen jaren en dan niet verstandelijk, maar existentieel, dus in je manier van leven?’, was de eerste vraag die we bespraken. Daar begint het mee. Want een leerling van Jezus wil van alles leren. Het is een interessante vraag. Je kunt van alles gedaan hebben en je overal voor inspannen, maar wat leer je nou als het gaat om navolging? Deze gesprekken zorgen voor openheid. Dat was mooi om te zien.”

Bron: CIP.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s