Goede voornemens

Er zijn geen nieuwe zonden, alleen maar meer manieren waarop je kan zondigen. Wordt het niet tijd dat we tegen de grote informatie-stroom in zwemmen? Hier vind je vier punten die in de afgelopen vijf tot tien jaar heel belangrijk zijn geworden. Deze punten zijn unieke oefenpunten van onze tijd om in te trainen.

1. Haal de ‘i’ uit je iPHone

De komst van smartphones betekende een ongekende toename van inmenging in onze sociale omgang. De telefoons hebben ons zelfzuchtig en ongeïnteresseerd gemaakt, op een manier die eerst als grof en onbeschaafd werd gezien.

Als vroeger iemand op je af liep en tegen je begon te praten, terwijl je al in een gesprek met een ander zat, zou die persoon onbeleefd zijn. Maar afgelopen tien jaar zijn we ons juist onbeleefd gaan voelen, wanneer we niet direct op elke onderbreking antwoorden, die afkomstig is van onze telefoon.

Je weet zelf wel hoe frustrerend het is om halverwege een zin onderbroken te worden door een berichtmelding, en te merken hoe je gesprekspartner het bericht behandelt alsof het om een leven-of-dood-kwestie gaat. Ik zou het wel begrijpen als Jack Bauer me vraagt even te wachten, wanneer hij een bericht van de president ontvangt. Maar heel weinig mensen werken in de terrorisme-bestrijding of moeten standby zijn om een terroristische aanslag te onderscheppen.

De meeste mensen antwoorden hun telefoon maar om één reden: ze hoorden ‘Ping’. Hoe Pavloviaans kan je worden?

Bedenk ’s hoe onattent en vernederend het is om geconcentreerd naar een schermpje te turen, terwijl de persoon die voor je gezicht staat nog met je praat. En al zou het een berichtje zijn van een belangrijke bron, vanwege een echte urgente reden, dan zijn we het aan degene met wie staan te praten verplicht om hem zijn verhaal te laten afmaken, of onszelf te verontschuldigen met een verklaring waarom deze onderbreker nu even echt belangrijker is dan je gesprekspartner.

Ik geloof dat dit een punt wordt waarop christenen kunnen getuigen en een voorbeeld geven. Persoonlijk neem ik me voor dit nieuwe jaar voor om te voorkomen dat mijn telefoon ervoor zorgt dat ik me onbeleefd gedraag.

Ik heb trouwens wel eens een telefoonoproep afgewezen tijdens een familie-diner. Weet je wat er gebeurde? Niks. Kennelijk is mijn beschikbaar zijn niet zo belangrijk voor de nationale veiligheid als Jack Bauers.

#      “…acht in alle bescheidenheid de ander belangrijker dan uzelf” (Filippenzen 2:3)

2. Maak face-time belangrijker dan facebook

Zorg voor vriendschappen, door elkaar in het echt ontmoeten. Facebook-relaties, ontstaan in de ruimte van het web, gevoed door teksten en emoticons, hebben hun plek in menselijke interactie, maar ze moeten niet het kostbare van de omgang met elkaar vervangen. Het is een manier van je naaste liefhebben en respectvol omgaan met het beeld van God in plaats van een gedownload plaatje. Satan houdt ervan om dit te ondermijnen…

#      “…nu wij voor korte tijd van u gescheiden zijn bent u weliswaar uit het oog, maar daarom nog niet uit het hart, en omdat we zo naar u verlangden hebben we ons alle moeite gegeven u te zien. We stonden dan ook meer dan eens op het punt naar u toe te komen – ik, Paulus, niet in de laatste plaats –, maar Satan heeft het ons belet.” (1 Tessalonicenzen 2:17-18)

#      “Wij bidden dag en nacht met volle overgave dat we u weer zullen zien en kunnen aanvullen wat er nog aan uw geloof ontbreekt. Mogen God, onze Vader, en onze Heer Jezus ons pad naar u leiden.” (1 Tessalonicenzen 3:10-11)

3. Tweet om te stichten, niet om de aandacht te trekken

#      “Een dwaas geeft uiting aan al zijn gevoelens, een wijze houdt ze in toom.” (Spreuken 29:11)

#      “Het is beter dat je luistert naar de kalme woorden van de wijzen dan naar het geschreeuw van een heerser onder dwazen.” (Prediker 9:17)

Met andere woorden: dat jij een hele bevolking aan volgers hebt op Twitter of je blog, betekent niet dat je maar alles kan spuien wat er maar aan hersenspinsels opborrelt uit je reservoir van meningen.

4. Voeg waarde toe, geen herrie

Het internet heeft toegang verschaft tot soaps en kansels die je soms maar beter kan negeren. Maar iedereen in de buurt van een wi-fi hotspot kan nu banaal en zinloos gekwebbel verheffen tot inhoud die nodig is te publiceren. Als gelovigen moeten we de communicatie-richtlijnen van onze Heer toepassen op elk bericht wat we posten.

#      “Laat geen vuile taal over uw lippen komen, maar alleen goede en waar nodig opbouwende woorden, die goeddoen aan wie ze hoort.” (Efeze 4:29)

#      “Een veelprater begaat al snel een misstap, wie zijn tong in toom houdt is verstandig. De uitspraken van een rechtvaardige zijn als zuiver zilver, de gedachten van een goddeloze zijn niets waard. De woorden van een rechtvaardige zijn voedsel voor velen, dwazen sterven door gebrek aan verstand. “(Spreuken 10:19-21)

Het heeft wat ironisch dat ik dit bericht op een blog plaats, dat besef ik. Maar ik hoop dat je toepast wat hierin de Here eert. En ik hoop echt dat je dit niet leest, terwijl iemand met je staat te praten in het echte leven.

Clint Archer (mijn vertaling)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s