Ontkenning is dodelijk

denial-edit3Ontkenning is een bekend psychologisch verschijnsel. Tom Rainer vertelt over zijn probleem van obesitas. Zijn grootste probleem was ontkenning van het probleem. Hij wilde zichzelf niet in de spiegel kijken. Hij wilde niet nadenken over zijn ongezonde levensstijl. En door die ontkenning bleef hij doorgaan zonder er iets aan te doen. Met alle gevaren van dien…

Ontkenning kan je ook in de kerk tegenkomen, stelt Rainer dan. Veel kerkleden leven in ontkenning en willen niet toegeven dat hun kerken krimpen. Maar ontkenning is dodelijk! Omdat het probleem niet wordt opgepakt. Rainer noemt dan tien gevaren van ontkenning. Ik zet er hier een paar van neer, die ik zelf denk te herkennen.

  1. De problemen worden alleen maar erger. Ze gaan echt niet voorbij, doordat we hard hopen dat het bij ons wel meevalt.
  2. Kerken in de ontkenningsfase denken niet aan toekomstige generaties. Ze zijn alleen maar bezig met het proberen vast te houden wat we nu nog hebben.
  3. Er is geen urgentiebesef. De heilige onrust ontbreekt om te bouwen aan kerk-zijn in een snelveranderende tijd.
  4. Zulke kerken veroorzaken frustratie en conflicten. Zulke kerken zullen zich vooral richten op de dingen houden, zoals ze zijn. Zo’n houding werkt frustrerend en veroorzaakt onderlinge spanning en strijd over persoonlijke voorkeuren.
  5. Kerken in ontkenning zullen zich niet zo gauw uit hun comfort-zone laten duwen, en kunnen daarmee tekort doen aan de grote Opdracht en het grote gebod.
  6. In zulke kerken kan de zonde gedijen. Middelmatigheid is normaal.
  7. Zulke kerken verliezen hun beste leden. Zij gaan een andere gemeenschap zoeken, waar ze wel er toe doen. Ze weigeren de middelmatigheid te accepteren, die hoort bij ontkenning.
  8. Comfort wordt een afgod. Kerken die blijven ontkennen worden gemeenten die vooral gericht zijn op hun eigen rust en behoeften. De ontkenning wordt hardnekkig en de kans op ontvankelijkheid voor het echte probleem wordt steeds kleiner.

De nood is groot. De tijd dringt. Ontkenning en krimp zijn werkelijkheid. Maar, in Gods almacht, is er altijd hoop.

(dit is mijn verwerking van dit artikel van Thom Rainer)

Een gedachte over “Ontkenning is dodelijk

  1. Pingback: //7. Roeping van de kerk? (aanvulling) – De bijbel als groot-verhaal lezen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s