Blind voor de werkelijkheid

wegkijken“Ik ontdekte dat veel kerken blind zijn voor de werkelijkheid. En dat veel kerken niet bereid zijn om de nodige veranderingen te maken, omdat ze niet zien dat verandering nodig is.

Twintig jaar lang heeft mijn team kerken geraadpleegd en onderzocht. We ontdekten niet alleen dat kerken vaak blind voor de werkelijkheid zijn. We ontdekten ook dat die blindheid vaak op drie manieren te zien is:

  1. Veel kerken hebben geen goede vorm om verantwoordelijk voor elkaar te zijn. Ze weten niet of ze wel echt missionair zijn, gericht op de samenleving om hen heen. Ze stellen niet de vraag of hun leden wel echt geestelijk en bijbels groeien. Ze weten niet of hun structuren echt effectief zijn. Ze kunnen gewoon doorgaan met commissies en structuren omdat het altijd al zo gedaan is. Deze kerken willen dus niet de moeilijke vragen stellen.
  2. Kerken die blind zijn voor de werkelijkheid hebben vaak leden die niet goed thuis zijn in de leer. Ook al heeft de kerken formulieren van eenheid die ondertekend moeten worden, de meeste leden hebben geen idee wat er in die formulieren staat. En veel leden die daar wel iets van weten, laten dat niet zien in leer en leven.
  3. Veel van de leiders in deze kerken verzetten zich tegen verandering, zelfs als het voor een buitenstaander duidelijk was dat verandering nodig was. Het lijkt me duidelijk dat de kans op verandering onwaarschijnlijk is, als de leiders niet bereid zijn om de werkelijkheid in het gezicht te kijken.

Het slechte nieuws is dat de meeste kerken in Amerika in deze toestand blijven van blind voor de werkelijkheid. Het is makkelijker om te denken dat alles wel aardig loopt, dan je te confronteren met de pijnlijke waarheid dat verandering nodig is.

Het goede nieuws is dat een paar kerken bereid zijn om hier doorheen te breken. We hebben ook zulke kerken geraadpleegd en onderzocht in de afgelopen twintig jaar. De leiders van deze kerken waren bereid om de brute feiten onder ogen te zien over de toestand van hun gemeente. En ze waren bereid om de kerk zo te leiden naar grotere gezondheid.

Eén zo’n leider zei het raak: “Ik wil niet de rest van m’n leven op een plek bezig blijven waar we kerkje spelen en geen impact hebben. Ik weet dat verandering pijnlijk is. Ik weet dat velen in de gemeente zich verzetten tegen verandering. Maar ik kan niet leven met middelmatigheid. In Gods kracht moet ik mijn kerk leiden om God te eren.”

Blind voor de werkelijkheid of erdoor heen breken? De eerste weg betekent comfort, weinig conflict en weinig vorming/impact. De tweede weg is een weg van verandering, ongemak en grote kans op conflict. Maar dit is de weg waar levens worden veranderd en gemeenschappen sterker worden.

Moge wij, als leiders, doen wat nodig is om onze gemeente te zien groeien en sterk worden…”

(mijn vertaling van een fragment van dit engelse artikel)

Een gedachte over “Blind voor de werkelijkheid

  1. Pingback: //7. Roeping van de kerk? (aanvulling) – De bijbel als groot-verhaal lezen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s