2. Groot-verhaal: hoe het verhaal verder gaat

imageTerwijl de grandioze opening van de bijbel nog door dreunt, staat er een grote tegenmacht op, die alles inzet op de verwoesting van Gods schepping. De Tegenstander kan geen beter punt aangrijpen dan de beheerders van Gods schepping voor zich te winnen. Adam en Eva geven eraan toe en zoeken zelf de macht. De gevolgen zijn rampzalig, nog steeds voelbaar in een verstoorde wereld, met een verstoorde hartenklop: niet meewerken met de Schepper, maar eigen wijsheid laten spreken.

Maar hoe stuk het allemaal ook is, hoe veraf het staat van de schitterende opening van de bijbel, de grote Schepper loopt niet weg. Hij gaat voor het herstel van de hele schepping: herschepping. Die herschepping richt zich op het herstel van het echte middelpunt: de Schepper. Maar die herschepping richt zich ook op herstel van de roeping voor de mens, te horen bij Adam: “Beheer mijn schepping!”

Dát is de reden dat God Abraham roept, en waarom Hij gaat voor een volk uit Abraham: een volk, onder Gods gezag, levend en beherend van Gods land. Zo doet de Schepper een ingrijpende stap op weg naar het herstel van zijn hele schepping. Het verhaal van dit volk Israël maakt wel duidelijk waar de Schepper op uit is in zijn reddingswerk, maar het maakt ook duidelijk hoe diep verstoort de greep naar de macht is ingevreten in de mensen.

Maar wat in de grote lijn heel goed vast gehouden moet worden is: God roept Abraham – en door Abraham het volk Israël – in het leven als ‘instrument’: met het oog op de herschepping in de breedste zin! Het volk Israël is een volk met een roeping, en met het uitvoeren van die roeping komt ze weer terug bij Gods scheppingsbedoeling en de grote rol die God daarin voor de mens had weggelegd.

God roept Abraham – en door Abraham het volk Israël – in het leven als ‘instrument’: met het oog op de herschepping in de breedste zin!

 Vraag: zie jij een link tussen het plaatje en dit verhaal?

2 gedachtes over “2. Groot-verhaal: hoe het verhaal verder gaat

  1. Pingback: Waar zitten we nu? – De bijbel als groot-verhaal lezen

  2. Pingback: //1-3. Groot-verhaal als koers? – De bijbel als groot-verhaal lezen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s