3. Groot-verhaal: waar het naar toe gaat

transfigurationGod is reddend bezig met deze wereld. Dat krijgt een nieuwe wending op weg naar de herschepping, wanneer Jezus op aarde verschijnt. Je kan zelfs zeggen dat Jezus het begin van de nieuwe schepping betekent: Hij verschijnt met Goddelijk gezag, neemt de plaats in van het zondige volk, en zelfs de natuur doet wat hij zegt. Alles komt bij elkaar aan zijn kruis en breekt door wanneer Jezus uit de dood opstaat. De nieuwe schepping begonnen!

De leerlingen die Jezus uit dat volk Israël verzameld had en die door Hem gevormd waren, moeten de wereld in om “alles in de hemel en op aarde onder één Hoofd bijeen te brengen, onder Christus” (Efeze 1:10). Op weg naar de nieuwe hemel en aarde! Om het met Jezus’ eigen woorden te zeggen: “Maak alle volken tot mijn leerlingen” (Matteüs 28:19). Hierin kom je weer terug bij de roeping die God voor de mens had bedacht. Je hoort het terug als je Paulus leest: “in Christus Jezus geschapen om de weg te gaan van de goede daden die God mogelijk heeft gemaakt” (Efeze 2:10).

Je kan zelfs zeggen dat Jezus het begin van de nieuwe schepping betekent.

Vanuit Jezus en zijn leerlingen ontstaat de kerk. In het verlengde van het volk Israël heeft de kerk deze instrumentele rol: de schepping beheren onder Gods gezag, waar nadrukkelijk bij hoort om mensen terug te brengen onder het gezag van de Schepper. En zo op weg te gaan en vooruit te grijpen op het herstel van alle dingen: de nieuwe hemel en aarde.

Nadenkertje: in Efeze 2:10 hoor je het verhaal van de schepping terug, maar dan ‘in Christus’; en de roeping van Adam klinkt door aan iedereen die ‘in Christus’ is.

2 gedachtes over “3. Groot-verhaal: waar het naar toe gaat

  1. Pingback: Waar zitten we nu? – De bijbel als groot-verhaal lezen

  2. Pingback: //1-3. Groot-verhaal als koers? – De bijbel als groot-verhaal lezen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s