6. Schepping: de schepping wordt nieuw

De Schepper is consistent: Hij laat zijn schepping (die Hij bedacht als ‘zeer goed’) niet los, maar besluit om toe te werken naar herstel van zijn schepping. Dáártoe klinkt de moederbelofte (Genesis 3:15), dáártoe grijpt God in bij Noach, dáártoe roept God Abraham en een volk in het leven. Dáártoe komt Jezus op aarde: “Het koninkrijk is aangebroken” in Hem! De verbinding met zijn Vader, met de mensen en schepping lichtten heilzaam op tijdens zijn optreden op aarde. Hij brengt het daadwerkelijk tot een nieuw begin, door de ‘zonde’ op zich te nemen de dood in en op te staan uit de dood: de nieuwe schepping is begonnen met Hem!

Jezus stuurt zijn leerlingen de wereld in met de boodschap van het nieuwe leven. Dat zal uitmonden in een nieuwe hemel en aarde, waar de ‘vloek’ eraf is, de schepping niet meer onder druk staat en de mens zijn ware plek inneemt in het ritme van de Schepper. luis-coto-85791_1280

Met dat vooruitzicht is de boodschap dus niet dat Jezus ons redt vanaf deze wereld. Maar Jezus redt deze wereld: een nieuwe hemel en aarde. In die hoop is het leven nu niet bedoeld om de schepping uit te buiten, ondertussen verzekerd van een plekje in de hemel (‘hemeltjesgeloof’). Nee, in die hoop (vanuit de herstelde band met God – ‘gerechtvaardigd’) wordt de mens geroepen te gaan voor Gods wereld. Ecologie is geen bijzaak!

Dáártoe roept God de kerk in het leven:

onder Jezus Christus je roeping als mens innemen om in heel het leven te werken aan de heilzame verbindingen die God in zijn schepping had gelegd. Dat is leerling van Jezus zijn!

LeestipEcologische opvoeding nodig (moet je wel lid zijn van Onderweg)

2 gedachtes over “6. Schepping: de schepping wordt nieuw

  1. Pingback: Waar zitten we nu? – De bijbel als groot-verhaal lezen

  2. Pingback: //4-6. Zorg voor Gods schepping? – De bijbel als groot-verhaal lezen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s