7. Volk

God roept een volk in het leven op zijn weg naar een nieuwe hemel en aarde. Vanaf het begin was het Gods bedoeling om Adam in te schakelen in zijn plannen. Zo schakelt God opnieuw mensen in om een verantwoordelijke rol te spelen in de weg van herstel van zijn schepping. God begint duidelijk dit spoor te trekken met Abraham: uit hem werd het volk Israël in het leven geroepen. Dat loopt uit op Jezus. En samengebundeld in deze Jood Jezus groeit het nieuwe volk uit zijn leerlingen: de kerk.

Deze kerk draagt nu de grote daden van God en vindt daarin ook haar roeping: om aan alle hemelse machten de wijsheid van God uit te drukken (Efeze 3:10). In het verschijnsel kerk in deze wereld laat God een begin van zijn nieuwe werkelijkheid zien: daar wordt zichtbaar hoe God ‘alles onder één Hoofd’ samenbrengt (Efeze 1:10). Een gemeelightbasketnschap van mensen die middenin deze verstoorde wereld Jezus als Heer belijdt en uitleeft. De kerk als uiting van Jezus’ regering.

Om het nog wat sterker te zeggen: de kerk heeft een instrumentele functie in het geheel van Gods reddingswerk van de schepping. De kerk is middenin de schepping geplaatst. Zoals leven en ademhalen bij elkaar horen, zo hoort bij de kerk ook de gerichtheid naar buiten toe: God heeft haar met de reddende boodschap in zijn verstoorde schepping gezet! Een kerk zonder zendingspraktijk is geen kerk! Een kerk zonder zending heeft zich los gemaakt van Gods reddingsplan. Een naar binnen gekeerde kerk is een gruwel in Gods ogen.

Een naar binnen gekeerde kerk is een gruwel in Gods ogen.

Thema’s als zending ver weg en zending dichtbij horen dus bovenaan de agenda van de kerk te staan. Contextualisatie van haar bestaan in haar omgeving behoort tot haar wezen. Dit staat niet in tegenstelling tot de gerichtheid op gemeenteopbouw en pastoraat (intern). LAB0057-06_PJuist in hoe ze samen gemeente is, getuigt de kerk ervan dat God werkt, mensen verandert en ze vormt vanuit de erkenning dat Jezus Heer is. De gemeente als brokkelig voorproefje van waar God uit gaat komen met de nieuwe hemel en aarde: Gods volk onder Gods gezag in Gods land.

De uitstraling van de kerk: inoefenen van de belijdenis dat Jezus Heer is en dit uitroepen aan alles en iedereen in hemel en op aarde: “Jezus is Heer!”. Dit zit besloten in Jezus’ eigen woorden: “Wees mijn leerlingen!” Paulus vertaalt dit door wanneer hij schrijft dat ze “iedere gedachte krijgsgevangene maken om haar aan Christus te onderwerpen” (2 Korinte 10:5).

3 gedachtes over “7. Volk

  1. Pingback: Waar zitten we nu? – De bijbel als groot-verhaal lezen

  2. Pingback: //7. Roeping van de kerk? – De bijbel als groot-verhaal lezen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s