Gods Gezicht (1)

Ik zie drie grote uitdagingen voor de kerk vandaag. Die uitdagingen probeer ik wat verder uit te tekenen vanuit de vraag: Wat is nodig om van de beginsituatie (“Wat wij ervan maken”) te groeien richting het doel (“Gods idee”)Ik wil in een aantal blogs bezig gaan met de eerste uitdaging: Gods Gezicht.

Het OT is het meest krankzinnige boek wat ik ooit heb gelezen. Het staat zo vol met absurditeiten, met wreedheden, met arbitrair optreden van de Here. Volkomen geschifte verhalen, van een verbijsterende agressie en vrouwonvriendelijkheid. Dat het beschouwd wordt als een van de hoekstenen van onze beschaving is alleen mogelijk omdat niemand het leest.

1.

Dit zijn woorden van Maarten van Rossum, in het programma De slimste mens (vanaf 13:17). Dit is een bewering van hem die enorm uitdaagt! Juist ook, omdat je misschien wel iets aanvoelt van wat hij zegt: de bijbel is een oud, moeilijk boek waar pittige dingen langs komen.

Ondertussen verrast het me dat een historicus, wat meneer Van Rossum is, dit beweert. Dan moet hij toch wel weten hoe de bijbel eeuwen lang een grote inspiratiebron is geweest in kunst en cultuur. Dat het zo’n invloedrijk boek zou zijn, ‘omdat niemand het leest’ is niet vol te houden. En hoe komt het dat de bijbel steeds maar weer bovenaan de beststeller-lijsten wereldwijd staat?

2.

Ondertussen beleef ik de bijbel totaal anders dan meneer Van Rossum hier neerzet. Ik ontken niet dat er best pittige vragen bij de bijbel te stellen zijn, daar loop ik niet voor weg. Tegelijk schept de bijbel wel de geestelijke ruimte waarin ik leef en me oriënteer om mijn weg te vinden in deze ingewikkelde wereld.

Het lijkt me ook wel duidelijk dat de God van de bijbel er voor Maarten anders uitziet dan voor mij. Door de bijbel krijgt God voor mij een gezicht! Als ik de verhalen volg en God zie handelen, proef ik vreugde, verwondering, vastberadenheid, taaiheid, verdriet, woede., enz…

3.

Zicht op het landschap van de bijbel geeft God een gezicht. Daarom daagt deze bewering me uit om ’s eerlijk naar de bijbel te kijken: wat is dat voor boek? Hoe komt de bijbel op ons af? Of we nou pro- of anti de bijbel zijn, er zijn volgens mij wel een aantal dingen die we met elkaar kunnen vaststellen over de bijbel.

Die uitdaging probeer ik met een aantal blogs op te pakken. Daarin verwerk ik het boekje van John Dickson: A Doubter’s Guide to the Bible. Inside History’s Bestseller for Believers and Skeptics.

Wat we ook geloven, het blijft erg waardevol om te begrijpen waarom dit boek duizenden jaren lang zoveel mensenlevens heeft gevormd… Omdat de bijbel zo groot is, kan het moeilijk zijn om de verhalen erin te begrijpen, of om te weten hoe je het moet lezen. Zomaar een bladzijde opslaan is alsof je middenin een aflevering van Downton Abbey stapt. Je bent de helft van de tijd dan alleen maar bezig met vragen als “wie is dat”, “waar hebben ze het over?”, “wat betekent dat?”, “waarom praten ze zo raar?”. Het helpt dan om de grotere samenhang te tekenen. (John Dickson, pg. 11-12 – mijn vertaling)

2 gedachtes over “Gods Gezicht (1)

  1. Pingback: Gods Gezicht (slot) – De bijbel als groot-verhaal lezen

  2. Pingback: Verder met de draad… – De bijbel als groot-verhaal lezen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s