Gods Gezicht (6)

Ik zie drie grote uitdagingen voor de kerk vandaag. Die uitdagingen probeer ik wat verder uit te tekenen vanuit de vraag: Wat is nodig om van de beginsituatie (“Wat wij ervan maken”) te groeien richting het doel (“Gods idee”)Ik wil in een aantal blogs bezig gaan met de eerste uitdaging: Gods Gezicht. Zicht op het landschap van de bijbel geeft God een gezicht.

We komen aan bij het eind van de bijbel, de laatste twee hoofdstukken (Openbaring 21-22). Johannes vertelt dat hij ‘een nieuwe hemel en een nieuwe aarde zag’ (21:1). Dat roept gelijk de herinnering op aan de opening van de bijbel: “In het begin schiep God de hemel en de aarde”. Nu hoort Johannes God zeggen: “Alles maak ik nieuw!”

Je moet hier ook terug denken aan de hof van Eden uit de opening van de bijbel, als Johannes beschrijft hoe hij een rivier ziet met water dat leven geeft, waar het vol staat van levensbomen (22:1-2). Het is hier alleen veel grootser dan bij de opening van de bijbel, het is gegroeid. Het hele verhaal van de bijbel klinkt erin mee:

  • nu niet maar twee mensen in de hof, maar ‘de volken zullen in haar licht leven’ (21:24).
  • nu niet meer alleen een hof, maar een stad (22:2)
  • nu niet meer een tempel als uitdrukking van Gods aanwezigheid, maar oog in oog met God (22:4)

Alles is weer heel: de band met God (geestelijk), alle volken harmonieus (sociaal) en een schepping vol levenskracht (fysiek). Het klinkt als ‘mission accomplished’. God komt uit bij waar Hij aan begonnen was bij de schepping, God maakt af wat Hij beloofd had.

Van Genesis 1-2 tot Openbaring 21-22 – de opening en het slot – vertelt de bijbel hoe de Schepper laat zien hoe we met Hem zelf verzoend kunnen worden, hoe menselijke gemeenschappen kunnen opbloeien en hoe de hele schepping zal worden vernieuwd. Dat is het verhaal van de bijbel. (John Dickson, pg. 215)

Volgende keer het slot…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s