Zoek je nog een vakantieboek…?

… Dan is dit misschien wat voor je: God is een vluchteling, van David Dessin. De ondertitel zegt het al: “de terugkeer van het christendom in de Lage Landen.”

De media kan de indruk geven dat er veel moslims onder de migranten in Europa zitten, maar onderbelicht blijft dat er onder de migranten ook veel christenen zijn. Waardoor christelijke gemeenschappen zich vestigen in Europa.

De schrijver beschrijft zijn ontmoeting met christenen uit het Midden-Oosten, Azië en Afrika. Het zijn allemaal ontmoetingen met migranten-christenen die in Antwerpen wonen. Door die ontmoetingen heen weeft de schrijver de geschiedenis van de oude kerken waar ze vandaan komen.

Wat doet dit allemaal met een post-christelijk Europa?

“De instroom van christelijke vluchtelingen en migranten zal ons de volgende jaren alleen maar meer confronteren met die aardverschuiving in het christendom. Het Europese christendom kan dan op zijn retour zijn, het christendom in Europa is springlevend. Het is alleen niet Europees meer.” (pg. 193)

“Misschien wordt het tijd om te erkennen dat het christendom in feite – op enkele eeuwen na – nooit exclusief Europees is geweest. Stel dat de volgende duizend jaar van het christendom zich in Afrika of Azië zullen afspelen, en het christendom in Europa terugvalt op een kleine minderheid, vergelijkbaar met de christenen in Azië… ‘Ik ben bij u, tot het einde van de wereld’, beloofde Christus op een heuvel in het westen van Azië. Het is niet onmogelijk dat het christendom zal blijven bestaan tot het einde van de wereld, maar nergens staat geschreven dat dit in Europa zal zijn.” (pg. 203)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s