#GodsGrond

De grond is er altijd om ons eraan te herinneren  dat de wereld een samenhangende klomp is, wat één groot wonder is. Als je je wetenschappelijke ogen open zou doen en naar een handvol grond kijkt, zie je plotseling niet alleen maar vuil, maar een belangrijk netwerk dat materie, energie en leven met elkaar verbindt.

Wat ik bedoel? Net als cake-beslag bestaat grond uit een mix van ingrediënten: gemalen stenen, plakkerige klei en allemaal organische stofjes – rottende bladeren, bacterie, wormenmest, allemaal door elkaar. Laten we ’s beginnen met die organische stofjes. Pak ’s een handvol grond van het land of in het bos – je houdt nu meer microben in je hand vast dan er sterren zijn in het universum. Maar die miljarden microben wonen niet alleen maar in de grond. Ze maken de grond levend.

Als je kon inzoomen op dat handjevol grond, zou je zien dat het bestaat uit ontelbare kleine stukjes steen en klei. En net als in een bak vol met grote en kleine ballen, zitten daar allemaal kieren en weggetjes tussen die klontjes. Daar leven de microben en ze benutten die ruimtes optimaal, door de grond te veranderen in een heel ingewikkeld netwerk van ondergrondse tunnels en een actieve chemische reactor. Dit is een bouwwerk van een chemie-feestje-in-een-spons dat de grond de basis maakt voor al het leven wat je om je heen vindt.

Die microben zijn druk bezig in hun tunnels en zorgen ervoor dat de grond regenwater filtert, zodat het schoon is voor ons om te drinken. En de elementen in de steentjes en klei helpen de microben om voedingsstoffen rond te brengen naar wortels, zodat eikeltjes kunnen veranderen in reusachtige bomen en graan omgezet wordt in brood wat jij als lunch at. Het zijn niet alleen de microben die zorgen voor deze wonderen, en het zijn ook niet alleen de mineralen en de klei die zorgen dat eikels groeien tot eikenbomen. De grond is een dynamisch, werkend web met atomen die steeds weer worden omgezet van niet-levende naar levende materie en andersom.

Door de grond gaan we ook zien dat onze lichamen en onze levens een knap weefsel zijn van levende en niet-levende werelden. Het is niet zo dat wij hier zijn en de wereld om ons heen. Ieder van ons is deel van een kosmisch bouwwerk van materie, energie en groei die we nooit uit elkaar kunnen halen. Ieder van ons is een uitdrukking van de aarde waarin we geboren zijn. Ieder van ons is een expressie van de grond en dat is schitterend.

Adam Frank (mijn vertaling)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s