Een confronterend gesprek (3)

Ik wil je voorstellen aan vijf mensen die zich bezighouden met de kerk. In het bijzonder met de kerk in het Westen. Ze proberen te begrijpen wat er in het Westen aan de hand is, welke impact dat heeft op de traditionele kerken en waar het huiswerk voor de kerk ligt. Ik heb ze bij elkaar aan tafel gezet en wil ze een paar vragen stellen.

Ard:

Ok, we maken nu de draai naar hoe dit ook ingrijpt op de kerk. Vertel daar eens wat meer van?

Mark:

Wat we zien gebeuren is niet dat God verdwijnt uit ons westers denken. Ik zou eerder zeggen dat het ‘ik’ op de troon gaat zitten als baas. En God mag mee blijven doen als masseur van mijn persoonlijke wil.

Alan R.2:

Ik sluit me daarbij aan. Het Westen heeft de God van de christelijke traditie omgebouwd tot een bruikbare hulp voor ons leven. God is er nog steeds, en moedigt ons aan vanaf de zijlijn, terwijl wij hard bezig zijn met onze eigen agenda’s.

Alan R.1:

En dat gaat ook in de kerk zitten. We geloven misschien wel dat we Gods volk zijn, maar we denken heel gemakkelijk dat we kunnen leven zonder God, en dat wij onze kerken moeten redden.

Ard:

Hoe zie je dat dan terug, dat de kerk zichzelf probeert te redden?

Alan R.1:

Kijk ’s hoe we omgaan met bijbelverhalen: zoeken naar een persoonlijke toepassing en het psychologisch maken om mezelf te helpen met wat regels om een goede burger te zijn. We zijn het zicht kwijtgeraakt op het verhaal door de bijbel heen, die gaat over Gods optreden in deze wereld.

Alan R.2:

Wat je ook ziet gebeuren is dat kerken zichzelf proberen te ‘fixen’. Kerken gaan druk bezig met zichzelf, proberen hun structuren en organisatie te verbeteren. Ondertussen proef ik een vermoeidheid onder de mensen, het gevoel dat nog een poging tot vernieuwing of herstructurering de boel niet weer op gang gaat krijgen. Leiders die dat aanvoelen hebben de neiging nog harder hun best te doen om de oplossing te bedenken.

Weet je wat de uitwerking is? Het vertrouwen verdwijnt dat de God, die ons in Jezus Christus is geopenbaard, actief bezig is in deze wereld. Het besef verdwijnt, dat God voor ons uit gaat, ook actief is in het Westen wat ingrijpend veranderd. Dat zicht raak je kwijt, wanneer je zo sterk gefocust raakt op het ‘fixen’ van jezelf als kerk.

Bryan:

Wanneer de kerk niet eerlijk en kritisch wil kijken naar de reden waartoe ze hier op aarde is, gaat ze zich in allerlei bochten wringen. Dat kan zijn door heel erg in haar schulp te kruipen en star en onbuigzaam te worden. Of ze schiet door naar de andere kant en zoekt naar ‘succes’ om relevant te zijn voor de wereld.

Jonathan:

Het is vooral die laatste waar mijn grote zorg zit: de kerk verkeert in levensgevaar door zich aan te passen aan de wereld om haar heen. En ze grijpt daarbij naar strategieën die niet echt verder helpen.

Alan R.2:

Alle reformatie en ‘fixing’ is gedoemd te mislukken en alleen maar bezig zijn met zichzelf. De kerken zijn clubs geworden waar mensen samenkomen voor wat persoonlijke bemoediging, maar verder los van de immense uitdagingen van onze wereld.

Maar laten we deze ongemakkelijke situatie voor Gods aangezicht bekijken. Want ik ben ervan overtuigd dat het Gods Geest is die deze onzekere tijden gebruikt om de kerken op te roepen hun gerichtheid om te gooien. De grote plek die de kerken uit de Reformatie hadden is voorbij. Ondertussen moeten we opnieuw gaan zien dat God voor ons uitgaat, actief op allerlei plekken in het Westen. Ik geloof dat God zelf de westerse traditionele kerken aan het ontmantelen is. Om de ogen te openen voor hoe God bezig is in het afbrokkelende Westen.

Ard:

Het roept de vraag op: wat is er dan nodig?

…wordt vervolgd…

 

Een gedachte over “Een confronterend gesprek (3)

  1. Bertram

    Hey Ard , in mn eerste reactie vergat ik ook nog iets . Ik denk nl dat je deze kwestie ook niet los kan zien van de eindtijd en waar we ergens op die tijdlijn zitten. Al zou ik zelf ook niet precies weten waar we zitten op die tijdlijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s