Een confronterend gesprek (4)

Ik wil je voorstellen aan vijf mensen die zich bezighouden met de kerk. In het bijzonder met de kerk in het Westen. Ze proberen te begrijpen wat er in het Westen aan de hand is, welke impact dat heeft op de traditionele kerken en waar het huiswerk voor de kerk ligt. Ik heb ze bij elkaar aan tafel gezet en wil ze een paar vragen stellen.

Ard:

Het roept de vraag op: wat is er dan nodig?

Bryan:

Nou, ik zou eerst willen benadrukken wat er in elk geval níet nodig is. De oplossing zit niet in het veranderen van saaie liturgieën, ondoorgrondelijke preken en stoffige orgelmuziek. Je maakt de kerk dan misschien wel meer passend voor de smaak en verwachtingen van veel mensen. Maar ondertussen kan racisme, individualisme, geweld en extreme rijkdom welig blijven staan. Ook in de kerk.

Nee, het is nodig dat we teruggaan naar de bodem en ons afvragen wat de kerk eigenlijk is. Een nieuwe verbeelding van de kerk is nodig. De kerk zien als ‘tempel van God’, waarin Gods Geest woont, met Christus als fundament. De gemeente weer gaan zien als nieuwe schepping van de Geest. De gemeente is zo een getuigenis van Gods regering in de wereld.

Alan R.2:

Ik kan me daar helemaal in vinden. We moeten beginnen bij God zelf. Hij is reddend bezig met deze wereld. In dat reddend bezig zijn met deze wereld schept Hij een gemeenschap, de kerk, die zich ingeschakeld weet in Gods reddend bezig zijn.

Wilson:

Die harteklop van kerk-zijn moet weer gaan zingen. Jezus Christus is reddend bezig vandaag, ook in onze Westerse wereld. De roeping van de kerk is om in die redding mee te doen en zo te getuigen van Jezus Christus.

Alan R.1:

Middenin de afbraak die bezig is, roept de Geest de kerk tot een nieuwe manier van zijn. Hebben wij de ogen en de oren om te zien en te horen wat God voor onze neus aan het doen is? Wat betekent het om volgelingen van Jezus te zijn, om kerk te zijn? Het spannende zit voor mij hierin, dat we dan niet moeten terugvallen in druk bezig zijn met de kerk. De kerk moet meer van zichzelf af gaan kijken en zoeken waar God haar roept in zijn wereld. Daar is God allang, voor de kerk uit, bezig. Wil de kerk in dat grootse reddend werk van God teken zijn, getuige, instrument en voorproefje van waar God op uit is met de hele schepping?

Mark:

Is dit eigenlijk niet anders dan onze grote ‘ik’ laten sterven en God weer op de troon laten van onze levens?

Ard:

Moet je dan eigenlijk niet zeggen dat onze tijd heel heilzaam is voor de kerk?

Bryan:

O, absoluut! Doordat de kerk zijn machtspositie kwijtraakt, komt ze in een betere positie om te getuigen van Góds macht en shalom.

Jonathan:

Ja, ik denk dat de veranderingen die gebeuren in het Westen prachtige kansen schept om gelovig te getuigen. Alleen al doordat de kerk steeds meer gedwongen wordt hoe ze trouw leeft en getuigt van het goede nieuws dat Jezus Heer is.

Alan R.1:

Het is toch alleen maar heilzaam, als het de Geest is die de kerken zo verstoort en oproept om onze gerichtheid te veranderen?! We moeten onze blik veranderen van kerk-vragen naar God-vragen. Ons niet afvragen hoe we de kerk kunnen ‘fixen’ en effectief maken. Maar de vraag stellen hoe we kunnen ontwaren wat God voor ons uit aan het doen is in de omgeving van waar we leven. Hoe kunnen we daarin volgelingen van Jezus zijn?

Ard:

Als ik jullie beluister bedoelen jullie wat anders dan dat er een nieuw boekje geschreven moet worden, waar nog ’s duidelijk wordt neer gezet wat de kerk is?

…wordt vervolgd…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s