Een confronterend gesprek – nabeschouwing (1)

Krimp

“Vrijgemaakten verliezen aan twee kanten”. Met dat nieuwsbericht uit het ND begon ik deze serie. In de periode dat deze serie op m’n blog verscheen, kwamen er in de media ook berichten langs waarin ernstige zorgen werden geuit over de ontwikkelingen in de CGK en de NGK. De vijf schrijvers die ik in deze serie met elkaar in gesprek bracht kennen waarschijnlijk niet deze kleine Nederlandse kerkverbanden. Toch schrijven ze over ontwikkelingen in de traditionele kerk in het Westen, die duidelijk zichtbaar zijn in deze gereformeerde kerken! Het geeft maar weer eens aan dat het hier gaat om een bredere beweging die alle traditionele kerken in het Westen raken, ook in Nederland.

Daarom vind ik het geluid van deze vijf mannen zo belangrijk! Mijn bedoeling is om dit geluid breder te laten klinken dan alleen in denkers-kringen. Ik denk bijvoorbeeld aan het profetische stuk van Kees van Ekris in Areopagus: zeer indringend, maar slecht toegankelijk voor een gemiddeld gemeente- of kerkenraadslid. Net als Van Ekris stellen deze vijf schrijvers de vraag of God zelf niet bezig is de traditionele kerken te ontmantelen. Zo proberen ze met deze ontwikkelingen eerlijk voor Gods aangezicht te gaan staan.

Daar ligt, wat mij betreft, de weg vooruit! Want nog te vaak merk ik dat er geen eerlijk gesprek over de krimp op gang wil komen. Meestal is de reactie een vlucht naar voren: “wat moeten we doen?!” Terwijl het startpunt zou moeten zijn om met elkaar eerst te oefenen eerlijk in die pijn van verlies te gaan staan.We kunnen er alleen maar ons voordeel mee doen, door dat pijnlijke gegeven voluit te omarmen,” schreef ik in de inleiding. Anders blijf je in de ontkennings-modus de mouwen opstropen.

Op welk niveau

Om dat pijnlijke gegeven voluit te omarmen, lijkt het me goed om nog wat preciezer te ontleden op welk niveau de echte problemen zitten.

— wordt vervolgd —

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s