Een confronterend gesprek – nabeschouwing (2)

Op welk niveau

Om dat pijnlijke gegeven voluit te omarmen, lijkt het me goed om nog wat preciezer te ontleden op welk niveau de echte problemen zitten. Ik gebruik daarvoor het beeld van een computer die problemen heeft.

 1. Wanneer mijn emailprogramma niet goed werkt op mijn computer, kan het goed zijn om de software van dat programma te verwijderen en daarna opnieuw te installeren. Het zou goed kunnen, dat m’n email daarna weer goed functioneert en ik verder kan.
 2. Maar wat als het probleem dieper zit? Stel dat ik een probleem heb met mijn ‘Operating System’ (OS). Dan hebben we het over Windows, of Android, of iOS, waardoor de computer kan draaien. Als het probleem op dit niveau zit, kan ik mijn emailsoftware vervangen wat ik wil, maar het lost het probleem niet op! Ik moet dan gaan sleutelen aan mijn OS om de computer weer gezond te laten functioneren.
 3. Het probleem zou ook nog een laagje dieper kunnen zitten: de hardware van de computer vertoont gebreken. Pas deed mijn scherm het niet meer, omdat een of andere soldeerverbinding van de grafische kaart stuk was. Het had geen zin om m’n emailsoftware te vervangen. Het werkte ook niks uit om mijn iOS opnieuw te installeren. Ik moest de computer laten behandelen op het diepste niveau: de hardware. Toen dat gebeurd was, deed m’n OS en email het weer zonder problemen!

Het probleem kon goed aangepakt worden, door eerst scherp te krijgen op welk niveau de manco’s zaten.

 

Het is een wat technisch beeld, maar het kan wel helpen om ook in de krimpende kerken te zoeken naar de goede laag waarop de echte problemen zitten.

 1. Als ik om me heen kijk, krijg ik de indruk dat er vaak op software-niveau een oplossing wordt gezocht: nieuwe vormen in de kerkdiensten, verschillende vormen naast elkaar laten gebeuren, zodat er voor ieder wat is. Volgens mij is het dit niveau wat Bryan bedoeld, als hij vertelt wat er in elk geval níet nodig is: “De oplossing zit niet in het veranderen van saaie liturgieën, ondoorgrondelijke preken en stoffige orgelmuziek.” Dan ben je bezig met de ‘software’ van de kerk, terwijl het probleem echt een laagje dieper zit!
 2. Ook lijkt het erop dat veel oplossingen gezocht worden op het vlak van het ‘Operating System’. Zeg maar de organisatie van de kerk. Te denken valt aan een nieuwe bestuursstructuur. Waardoor alles hopelijk meer afgestemd en geolied zou gaan lopen in de gemeente. Het gaat over dit niveau als Alan R. zegt: “Wat je zoveel ziet gebeuren is dat kerken de problemen proberen te ‘fixen’ met strategische plannen, nieuwe technieken en verbeterde programma’s.”

Al die gedrevenheid en pogingen op het niveau van software en OS geven wel aan dat het kennelijk niet goed zit in de kerk. Tegelijk blijven ze te veel aan de oppervlakte opereren. Ik herken mij sterk in de woorden: “Honderd duizenden verlaten hun kerken en zijn moe van alle georganiseer. Ze kunnen niet meer warm worden van beleidsnotities van denominaties of de laatste vondst om de kerk weer te laten werken… Er gaat daar steeds meer tijd en energie in zitten, maar ze leveren steeds minder op.” Volgens mij heeft dat allemaal te maken met dat we op het niveau van software en OS bezig gaan, terwijl de echte problemen op het niveau van hardware zitten!

Hardware

Het is op dit diepste niveau waar we zorgvuldig en eerlijk bezig moeten gaan.

— wordt vervolgd —

2 gedachtes over “Een confronterend gesprek – nabeschouwing (2)

 1. Gerrit Riemer

  Ben benieuwd naar vervolg. Je zit op een goed spoor. Laatst was ik betrokken bij wat nadenken over de kerken op Papua. Kerken die momenteel als los zand aan elkaar hangen en waarbij het geven van opleiding op gemeenteniveau warempel afhankelijk is van een oud-zendeling die daar zijn ziel en zaligheid in steekt. Heb ik veel respect voor, maar hoe jammer is dat… Dat na meer dan vijftig jaar de kerken zelf niet deze verantwoordelijkheid vorm kunnen geven, misschien wel qua planning, maar niet qua uitvoering. Kwestie van software? OS? … Kom maar op met het vervolg!

  Like

  1. Dag Gerrit, dank voor je aanmoediging! Jouw reactie roept bij mij de vraag op, dat het wellicht niet alleen een traditionele westerse kerk problematiek is?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s