Een confronterend gesprek – nabeschouwing (3)

Hardware

Het is op dit diepste niveau waar we zorgvuldig en eerlijk bezig moeten gaan. Het is deze bodemlaag, waar we in moeten gaan staan om het pijnlijke gegeven van krimp te kunnen omarmen. Het is deze fundering die opengebroken moet worden en op een nieuwe manier gelegd moet worden, waarna je een passende ‘operating system’ en ‘software’ erop kan laten draaien.

Misschien zouden we in plaats van ‘hardware’ moeten zeggen ‘harTware’.

  • De kerk bestaat uit mensen, en het begint met het hart van mensen. Zeg maar de binnenkant. Te vaak krijg ik de indruk dat er gedacht wordt: als het kerkordelijk goed op orde is, dan zit het aan de binnenkant ook wel goed. Terwijl er ondertussen een enorme kaalslag en uitholling gaande is! De vijf schrijvers weten dat goed aan te wijzen. Alan R. zegt: “God is er nog steeds, en moedigt ons aan vanaf de zijlijn, terwijl wij hard bezig zijn met onze eigen agenda’s… We geloven misschien wel dat we Gods volk zijn, maar we denken heel gemakkelijk dat we kunnen leven zonder God, en dat wij onze kerken moeten redden.” Dit gaat over onze harts-gesteldheid voor God. Hier heeft het individualisme ons stevig in de klem. Zoals Mark zegt: “Is dit eigenlijk niet anders dan onze grote ‘ik’ laten sterven en God weer op de troon laten van onze levens?”
  • Die mensen samen als kerk vormen een ‘systeem’. Relaties die elkaar beïnvloeden (positief of negatief). We zijn geen individuen met elkaar, maar een lichaam. Notabene bedoeld als ‘lichaam van Christus’! Hier komen we op de bodem en kunnen we sleutels vinden voor een weg vooruit. Zoals de schrijvers het hebben over een ‘nieuwe verbeelding’ die nodig is. “De gemeente weer gaan zien als nieuwe schepping van de Geest,” zegt Bryan. “De gemeente is zo een getuigenis van Gods regering in de wereld.” Alan zegt het treffend: “Middenin de afbraak die bezig is, roept de Geest de kerk tot een nieuwe manier van zijn… Het spannende zit voor mij hierin, dat we dan niet moeten terugvallen in druk bezig zijn met de kerk. De kerk moet meer van zichzelf af gaan kijken en zoeken waar God haar roept in zijn wereld. Daar is God allang bezig, voor de kerk uit. Wil de kerk in dat grootse reddend werk van God teken zijn, getuigen, instrument en voorproefje van waar God op uit is met de hele schepping?”

De harTware: mensen aan wie te zien is dat ze door Jezus Christus gegrepen zijn. Samen inoefenen om lichaam van Christus te zijn. Een gemeenschap, waar zichtbaar is dat Jezus Christus regeert.

Uitwerking

De verleiding is groot om met ‘oplossingen’ te komen…

— wordt vervolgd —

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s