Een confronterend gesprek – nabeschouwing (slot)

Slot

Zo hoop ik dat deze nabeschouwing een voorbeschouwing wordt. Om aan de slag te gaan, door eerst samen te oefenen om stil te staan. Nog een paar afrondende opmerkingen.

(a)

Ik ben net begonnen in een boek met de prachtige titel Als God renoveert, van fr. James Mallon. Bezinning op de kerk in het Westen, maar dan vanuit rooms katholieke hoek! Als je door de katholieke ‘software’ en ‘operating system’ heen leest, ontdek je dat de katholieke kerk met dezelfde problemen op het vlak van ‘hardware’ worstelt! Een citaat uit hoofdstuk 3 met de sprekende titel ‘Huis van pijn’:

“Als iemand aan diep geheugenverlies lijdt, heeft dit verlies van identiteit altijd consequenties. Het besef van dit identiteitsverlies roept een ervaring van pijn op. Dit geldt ook binnen de Kerk… Als we in verwarring verkeren over onze diepste identiteit, zal er pijn zijn: institutionele pijn, en pijn bij de individuele leden. Om de kerk te kunnen herbouwen, moet zij eerst worden geheeld. De eerste stap naar genezing is erkenning van de pijn… Toegeven dat je pijn hebt is geen loze exercitie, of nog erger, een teken van gebrek aan discipline en spirituele ruggengraat. Integendeel, het heeft diepe Bijbelse wortels in de traditie van de klaagliederen.” (pg. 51-52)

Het is aangrijpend hoe Mallon dat verder uittekent in dit hoofdstuk. Sluit volgens mij aan bij mijn constatering om ‘dat pijnlijke gegeven voluit te omarmen’. Ook al heb ik dit boek nog niet uit, het lijkt me een goede leestip!

(b)

Er zit ook een andere kant aan de medaille. Ik geef hier alle aandacht aan de krimpende kerk in het Westen, waar alle traditionele kerken niet omheen kunnen. Tegelijk is er een boeiende andere ontwikkeling gaande in het Westen, ook in Nederland. Dat is de groei van migranten-christenen die hier komen. Die zet God zelf naast ons! Het geeft geweldige uitdagingen om te werken aan Paulus’ grootse visie van een interculturele kerk in Efeze 2: joodse christenen en heiden-christenen samen lichaam van Christus, waarin Christus de vrede is, die de muur van vijandschap heeft afgebroken. Zo zal de wijsheid van God door de kerkgemeenschap bekend worden (Efeze 3:10). Ik ben ervan overtuigd, dat hier een belangrijk front ligt voor de kerk, die zich wil geven aan Gods werk in Nederland.

(c)

Tot slot, deze hele serie blogs is een onderdeel van een groter project waar ik mee bezig ben. Dat heeft al geleid tot de serie Gods Grond en Gods Gezicht. Nu kom ik dichterbij de derde serie: Gods Genade. Daarin speelt de kerk, die luistert naar God, en inoefent om lichaam van Christus te zijn, een bepalende rol.

Een gedachte over “Een confronterend gesprek – nabeschouwing (slot)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s